Strategisen verkostoitumisen blogin juuret ovat loppukesässä 2003, kun kolmen organisaation edustajat, Marita Lehikoinen, marita.lehikoinen@vantaa.fi Laatukeskuksen Julkisten palvelujen laatujaos, Juhani Anttila, juhani.anttila@telecon.fi Laatukeskuksen Julkisten palvelujen laatujaos, Matti Leskinen, matti.leskinen@csc.fi Tulevaisuuden tutkimuksen seura ja Veli Riekki, TIEKEn IT Klusteri sattuivat tapaamaan ja keskustelemaan aiheesta. Lyhyen keskustelun ja suunnittelun pohjalta päätettiin toteuttaa yleinen ja ilmainen puolen päivän seminaari aiheestamme:
Verkostostrategiaseminaari 2003-09-18, Nokia Research Center, Helsinki
Tilaisuudessa käsiteltiin strategisten verkostojen elinjakson hallitsemiseen liittyviä asioita tavoitteena on oppia luomaan verkostostrategioita / strategisia verkostoja tarkastelemalla käytännön esimerkkejä rakenteiden, luottamuksen ja laadun näkökulmista. Erityisesti pohdittiin kysymyksiä: Onko verkostojohtaminen jokin uusi johtamislaji? Miten prosessiverkostoa hallitaan, jos kaikki toimijat eivät ole "omasta talosta"? Miten verkostostrategia vastaa tulevaisuuden kilpailukykytarpeita? Miten hyödyntää yrityksen sisäinen verkosto, tekemisessä tai oppimisessa? Miten pysyn verkostossa? Puhujina eri aiheista seminaarissa olivat:
Tilaisuus saavutti valtaisan yleisömenestyksen, sen aikana verkotuttiin henkilökohtaisesti ja käytiin kiinnostavia keskusteluja. Saatujen myönteisten palautteiden ja uusien ideoiden perusteella päätettiin saman kolmen hengen tiimin toimesta järjestää toinenkin vastaavanlainen seminaari:
Verkoston vallassa 2004-03-25, TeliaSonera Finland, Helsinki
Lähtökohtana tälle seminaarille oli, että meillä on itse kullakin useita verkostoja, joihin kuulumme, esim. henkilökohtainen lähiverkosto, yleisemmät sosiaaliset verkostot ja bisnesverkostot. Joihinkin kuulumme automaattisesti ja toisiin haluamme itse mukaan, koska niistä on meille henkilökohtaista hyötyä. Verkottuminen on muuttanut peruuttamattomasti toimintalogiikkaa ja kilpailuympäristöä. Tästä seuraa se, että on strateginen päätös, ketkä kuuluvat sidosryhmäverkostoon ja miten niiden suhteen toimitaan. Verkottuminen on mahdollistanut keskittymisen omaan ydinosaamiseen. Verkosto voi toimia alihankkijana, tiedonlähteenä, kysynnän tasaajana ja myös markkinointikanavana. Puhujat ja käsitellyt aiheet seminaarissa olivat:
Jälleen tilaisuutemme onnistui erinomaisesti ja osanottajien palautteet kannustivat kolmanteen vastaavanlaiseen tilaisuuteemme 26.1.2005, johon tällä kertaa Vantaan kaupunki lupautui isäntäorganisaatioksi: Verkoilla… http://www.tieke.fi/semi050126 . Tämäkin tuleva tilaisuutemme on jo ”loppuunmyyty”.
Olemme vapaaehtoistiimimme toimesta talkoohengessä saaneet aikaan kolme merkittävää tilaisuutta. Näiden kolmen verkostoseminaarin tekemisen ja toteuttamisen aikana on perustiimillemme tullut selväksi aiheemme merkityksellisyys, ajankohtaisuus ja kiinnostavuus. Samalla itse asiassa olemme jo myös synnyttäneet laajan verkoston ihmisiä ja organisaatioita, jotka itse aktiivisesti ja omissa verkostoissaan toimivat ja kehittävät strategista verkostoitumista ja siihen liittyviä ratkaisumalleja. Tiimimme tilannetta tarkastelevassa tapaamisessamme 14.1.2005 panimme alulle neljännen seminaarin suunnittelun. Tilaisuus tulisi tapahtumaan joskus ensi syksynä, esim. lokakuussa 2005. Samalla keskustelimme muista mahdollisista toimintamuodoista. Erityisesti tulivat esille weblogit, joiden merkitys verkostoitumisen ja viestinnän alueella on noussut maailmanlaajuisesti erittäin merkittäväksi. Tiimin yksinkertainen ja nopea päätös oli, että luodaan oma strategisen verkostoitumisen blogi ja minut velvoitettiin siinä ”blogimestariksi”.
Tässä me nyt sitten olemme!