Strateginen verkostoituminen

Tämä on organisaatioiden ja yksilöiden välisen strategisen verkostoitumisen blogi. Tällä blogilla pyritään edistämään strategista verkostoitumista ja siihen liittyvien ajatusten, periaatteiden ja keinojen pohdiskelua ja levittämistä. This is a Finnish weblog for promoting strategic (Stra) networking (Ve) between individuals and organizations. The main language we are using is Finnish but we appreciate comments and contributions also in English or in any other language.

sunnuntai, helmikuuta 20, 2005

Strateginen verkostoituminen

Viimeistään tässä vaiheessa on paikallaan ryhtyä pohtimaan mitä blogimme otsikko StraVe - Strateginen verkostoituminen todella tarkoittaa. Sitähän ei ole koskaan virallisesti mitenkään määritelty, vaan asia on jätetty osallistujiemme omien assosiaatioiden varaan.

Verkostoituminen korostaa verkostomme toimijan omaa intressiä olla jotenkin mukana verkostossa. Sen mukaan toimijan tulee itse olla aktiivinen verkostoon pääsemiseksi ja siinä pysymiseksi. Verkosto sinällään ei aseta mitään ehtoja tai rajoituksia. Jos toimija ei itse ole aktiivinen, putoaa verkostosta pois. Verkosto ei pidä yllä "vapaamatkustajia". Tietysti kuitenkin verkostossa samoinkuin missä tahansa yhteisössä on aina mukana niiitä hiljaisia - joita ilmeisesti myös tarvitaan. Verkostossa pysymisen varmistaa Win / Win -periaate. Se on myös perusta sille, että verkostosta voi saada itselleen - oman itsessinsä mukaisesti - hyötyä. Verkostosta saatava hyöty riippuu suuresti siitä, miten itse pystyy antamaan verkostolle jotain omasta kompetenssistaan.

Strateginen tarkoittaa sitä, että jokin asia on ensiarvoisen merkityksellistä toimijan koko toiminnalle tulevaisuuden menestymisen kannalta. Strategisilla ajatuksilla ja toimenpiteillä juuri astellaan kohti toimijan vision näkemyksiä ja unelmia.

StraVe-blogi on heijastuma yhdestä tietystä olemassa olevasta verkostosta. Miettikääpä, miten em. strategisen verkostoitumisen ideat näkyvät StraVe-verkoston toiminnassa.

sunnuntai, helmikuuta 13, 2005

Opimme kun kokeilemme

Joihinkin tähän blogiin kirjoittamiini teksteihin oli ilmestynyt erityisesti luettelomaisissa kohdissa joitakin ihmeellisiä HTML-kielen ilmaisuja. En tiennyt siitä mitään, koska ilmiö ei näyttäytynyt omalla koneellani. Mitä ilmeisimmin syynä on se, että käytän selaimena Mozilla Firefoxia. Ongelma näkyy Internet Explorerilla.

Nyt uskon osaavani välttää tuon ongelman. Myös korjailin tämän osalta aikaisempia tekstejäni.

Johtaminen verkostossa

Johtamisaihe on ollut vahvasti esillä kaikissa verkostoaihetta käsitelleissä tilaisuuksissa ja kirjoituksissa. Esim. viimeisimpään verkostoseminaariimme 26.1.2005 liittyen oli esitetty monia johtamisen kysymyksiä: Eikö ongelmana ole juuri verkostojen johtaminen, ja mitä tietoa sitä varten on saatavissa? Miten kannattaisi mitata verkostojen kustannus-hyöty-suhdetta? Miten verkostoitumista voisi edistää terveydenhuoltoalueella? Miten voitaisiin vaikuttaa julkisen sektorin verkostotaitoihin ja muutosvastarintaan? Mitä kriteerejä olisi priorisoitava, kun puhutaan tuottavista verkostoista? Mikä on kriteeri sille, että kaksi verkon osapuolta voidaan katsoa ”verkottuneeksi”?

Minun käsitykseni on, että aito verkosto on itsestään syntynyt ja kehittyy sekä sitten myös joskus kuolee itsestään. Verkosto on myös osiltaan jatkuvassa uusiutumisen tilassa. Toisin sanoen mikään yksittäinen toimija ei voi johtaa verkostoa – jos ei nyt oteta huomioon jotain jumalallisia vaikuttajia. Myöskään tällainen verkosto kokonaisuudessaan ei ole kokonaisuutena tarkkaan määriteltävissä. Yleisesti tarkastellen verkostolla ei siis ole määriteltyä tai sovittua johtajaa eikä myöskään johtamisjärjestelmää sanan varsinaisessa merkityksessä. Tästä seuraa, että verkostolla ei myöskään voi olla yhteisesti jaettuja arvoja tai normeja, sovittuja toimintaperiaatteita, -politiikkaa, tai –strategiaa.

Johtaminen verkostossa palautuu verkoston kunkin yksittäisen toimijan (organisaation tai yksilön) omaksi sisäiseksi johtamiseksi. Mikä vaikutus tällä sitten on koko verkoston rakenteeseen ja toimintaan, riippuu erityisesti voimasuhteista ja kommunikoinnin tehokkuudesta verkostotoimijoiden kesken. Valdis Krebs on määritellyt t
oimijan verkostossa vaikuttamista kuvaavia tunnussuureita:
  • Aktiivisuus (activity)= tehokas toimiminen verkossa
  • Pääsy (access) = pääsy verkoston resursseihin
  • Tavoittavuus (reach)= vaikutusulottuvuus, kytkeytymiskyky toisiin toimijoihin ja sen nopeus
  • Ohjaus (control) = ohjausvoima verkoston resursseihin
  • Valta (power) = vaikutusvalta saada asiat tehdyksi
Koska verkostotoimijat ovat itsenäisiä, heillä on myös jokaisella omat intressinsä olla mukana tai pyrkiä pysymään verkostossa. Verkostossa on aina myös olemassa eri intressien välillä ristiriitoja. Kunkin toimijan ja myös koko verkoston kannalta on hyödyllistä monenvälinen Win / Win –toiminta ja toimijoiden jatkuva oppiminen.

Yleisesti arvostetuissa yritystoimintaa koskevissa verkostotutkimuksissa ja kehityshankkeissa (esim. Tekes ja Nokia
) tarkastellaan pääasiallisesti esim. tiettyjen vahvojen yritysten ympärille luotuja toimittaja-, asiakas- tai partneriverkostoja. Näissä myös normaalisti tuodaan esille yhteisiä arvoja, strategioita ja kehitysohjelmia. Tällaiset verkostot ovat kuitenkin verkostomielessä hyvin erikoistapauksia, ne nähdään monesti yritysten ulkoistettuina jatkeina. Helposti tuntuu siltä, että bisnesmielessä hyödyllisintä olisi paradoksaalinen tilanne, missä toimijat tietoisesti hyödyntävät verkostoissaan sekä tiettyä systemaattisuutta että verkostovallattomuutta. Ja sitä paitsi tämähän juuri vastaakin luonnollisia realiteetteja ympärillämme. Paitsi että miten tietoisia olemme asian suhteen.

keskiviikkona, helmikuuta 02, 2005

Listautuminen

Ilmoitin tämän blogimme juuri äsken suomalaisten blogien listalle: http://www.pinseri.com/bloglist/
Kyseistä listaa on mielenkiintoista seurata, esim. minkälaisia suomalaisia blogeja on olemassa, miten niitä käytetään ja miten niiden määrä lisääntyy päivittäin.

Seminaarimateriaalia 26.1.2005

Kolmannen strategisen verkottumisen seminaarimme

Verkoilla … 2005-01-26, Yrityspalvelukeskus Leija, Vantaa

puhujien aineistot ovat nyt jaossa seuraavien linkkien kautta:
- Heikki Kukkonen, Verkostotyöskentely aluekehityksessä, pdf, 5 sivua, 38 kt
- Martin Ollus, Virtuaaliorganisaatiot kansainvälisissä verkostoissa, pdf, 26 sivua, 1,8 Mt
- ECOLEAD : European Collaborative Networked Organisations Leadership Initiative
- Teemu Arina, Sosiaalisen verkottumisen mahdollisuudet ja työkalut, pdf, 27 sivua, 1,3 Mt
- Jiri Lallimo, Osaamisen jakaminen verkostoissa, pdf, 9 sivua, 350 kt

Kannattaa tutustua! Olemme myös kiinnostuneita saamaan tällä blogilla kysymyksiä ja kommentteja puhujillemme.