Yhteisö verkossa
Olen viime aikoina tutustunut Stephen Downesin
Downesin mukaan toimijayhteisö on verkosto. Ei ole olemassa missään keskitettyä paikkaa, jossa tällainen verkosto olisi luotu tai josta sitä kehitettäisiin. Reaalimaailman tapahtumat vain jostain syistä – tai syyttä – saattavat ihmisiä yhteen samaan paikkaan, ja niin syntyy yhteisö. Yhteisön perusominaisuus on toimijoiden läheisyys. Ihmiset ja muut yhteisön resurssit (sosiaaliset agentit) toimivat jakautuneina tai itsekeskeisesti. Yhteisö muodostuu toimijoittensa välisistä suhteista, ei minkään verkoston ominaisuus- tai sopimusmäärittelyn perusteella. Toimijoiden väliset yhteydet ja suhteet ovat syntyneet itsestään ja niissä hyödynnetään monipuolisesti asiayhteyksiin (asia-aiheeseen, hyötyarvoon, intresseihin, uskomuksiin, jne.) liittyvää informaatiota, jolloin syntyy toimijoille yhteisiä merkityksiä. Yhteisöt ovat siis semanttisten (merkityksiin perustuvien) suhteiden verkostoja. Merkitys syntyy yhteisöstä sen sijaan, että se määrittelisi yhteisön. Toimijoiden kokemuksilla on merkittävä rooli verkostoissa. Sen kautta voi tapahtua myös toimijoiden monenkeskinen oppiminen verkostossa.
PS. Stephen Downesin ajatukset ovat myös hyvin blog-suuntautuneita.
1 kommenttia:
Sakarin hyvä kommentti toi mieleeni proosapätkän Pentti Malaskan vanhasta runokirjasta Avoimet ja sumeat systeemit (Weilin+Göös 1979):
"Systeemi on maailmasta tietämisen kohteeksi rajattu osa, siten että, maailmaan muodostuu sisäpuoli, eli varsinainen systeemi, ja ulkopuoli, eli systeemin ympäristö. Silloin jo on maailmaan luotu eräänlainen todellisuus, maailma todellistuu siinä jollekin sisäpuolena ja ulkopuolena. Näin toimii joukko-oppi meidän ajattelussamme, ja symbolit alkavat elää omaa elämäänsä maailmassa."
Lähetä kommentti
<< Paluu takaisin